Polski miód na europejskim stole
Nowe produkty pojawiły się na li¶cie Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalno¶ci. Tym razem s± to miody staropolskie Czwórniak, Dwójniak, Półtorak i Trójniak.
Miody pitne uzyskuje się bez użycia konserwantów, stabilizatorów, sztucznych barwników i aromatów. W Polsce produkuje się je od tysi±ca lat, bowiem pierwsze zapiski o miodach pochodz± z 966 roku. Wyj±tkowy charakter staropolskich miodów wynika z przestrzegania ustalonych proporcji wody i miodu w brzeczce miodowej. Tradycyjna staropolska receptura wymaga przestrzegania ¶cisłego okresu leżakowania i dojrzewania (półtorak np. 18 miesięcy). Wpisanie produktu na listę unijn± umożliwi promocję miodów jako wyrobów tradycyjnych i dzięki temu pozwoli na uzyskiwanie wyższych cen za ich sprzedaż. (S)
Opracował M. Fr±ckowiak, Ľródło: Rzeczpospolita, www.rp.pl, 2008.07.28, „Miody staropolskie na unijnej li¶cie produktów tradycyjnych”, ksta, PAP
|
Posiadamy certyfikat:
|