Unia polubiła polską żywność
80 procent naszego eksportu żywności trafia na unijne stoły. Oznacza to, że mieszkańcy Unii Europejskiej cenią nasze wyroby.
„Konkurujemy nie tylko cenami, ale także jakością i innowacyjnością produkcji” – mówi dr Iwona Szczepaniak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Obecnie eksport żywności stanowi już 22 procent produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego, a więc jest prawie dwa razy wyższy niż 4 lata temu. Szczepaniak zaznacza, że polska żywność eksportowa jest wysoko przetworzona, co dobrze wpływa na rentowność takich branż jak przemysł mięsny, cukierniczy, owocowo warzywny czy rybny. Ryby, jak i soki, napoje czy papierosy są reeksportowane. Polska żywność także z powodzeniem trafia do krajów spoza Unii, głównie Wspólnoty Niepodległych Państw. (S)
Opracował M. Frąckowiak, źródło: Gazeta Prawna, www.gazetaprawna.pl, 2008.07.11, „Polska żywność konkurencyjna na rynkach UE”, IAR
|
Posiadamy certyfikat:
|