Owcze sery Romana Kluski mogą być antyrakowym lekarstwem
Roman Kluska, twórca Optimusa, rozpoczął hodowlę owiec i wyrób sera. Owczy ser, zdaniem wrocławskich naukowców, może zapobiegać nowotworom.
Roman Kluska ma nadzieję, że spożywanie owczych serów przyniesie efekty w profilaktyce i walce z nowotworami - pisze "Puls Biznesu". Przypomina, że starożytni greccy hodowcy owiec nie zapadali na choroby nowotworowe, co, jak sądzono, wynikało z stosowania owczej diety. Lekarze dziwili się temu zjawisku, ale nie potrafili go udowodnić. Udało się to wrocławskim naukowcom, którzy udowodnili, że kwas linolowy, który jest składnikiem sera owczego, likwiduje u człowieka niektóre komórki rakowe. Roman Kluska ma już małe stadko owiec w swojej posiadłości, w Łosiach niedaleko Krynicy. Liczy ono ponad 180 sztuk. Jego zdaniem nieduża wytwórnia serów leżakujących, żółtych może być rentowna przy stadzie liczącym 500 owiec. Opłacalność takiej hodowli ma gwarantować sprzedaż ich mleka po 4,5 zł za litr. Natomiast, by produkcja serów była opłacalna dla rolników kilogram sera ma kosztować 100 zł. Pierwsze sery przedsiębiorca degustuje już z przyjaciółmi. Zależy mu też, by na hodowli owiec dobrze zarabiali górale. Owcze żółte sery będzie można kupić prawdopodobnie w przyszłym roku.
oprac.: ef, źródło: Puls Biznesu, www.pb.pl, 2007.11.28
"Antyrakowe sery Romana Kluski", DI, PAP
|
Posiadamy certyfikat:
|